Видове спални завивки и как да ги перем

Видове завивки и как да ги почистваме Team Clean

Спалните завивки са олицетворението на комфорта в леглото. Тяхната мекота, удобство и уют са ключ към една по-спокойна и качествена почивка.

Има няколко основни вида завивки за легло налични на пазара и в този текст ще обсъдим какви са предимствата и недостатъците на всеки един вид.

От изборът на завивки зависи комфорта на вашето семейство

Има две очевидни под-категории чрез, които можем спокойно да разделим видовете завивки – синтетични и естествени.

Предимствата и недостатъците и в двата вида се коренят не само в материала, от който са направени те, но и от пълнежа и начина на тяхното зашиване.

Памучни завивки

Памучните разновидности завивки са едно от най-стандартните. Тази популярност се дължи, до голяма степен, на топлината и мекотата на материята. Памука диша и позволява лесното регулиране на температурата, като лесно запазва натрупаната топлина под завивката, без да ви кара да се потите.

Именно това регулиране на топлината предотвратява прегряването и неудобните моменти на събуждане и въртене по време на сън. Поддържането на памучните завивки е доста лесно, като те могат спокойно да бъдат прани на висока температура без да се притесняваме от нараняване на тъканите.

Ясен недостатък на памука, е че доста бързо абсорбира водата и течности и може да изисква по-често пране, за да се запази високо ниво на хигиена. Друг проблем при памучните завивки, е че с времето те стават подвластни на петна, които могат да бъдат трудни за премахване с подръчни материали.

Полиестерни завивки

Полиестерните разновидности на завивките са едни от най-универсалните избори на пазара. Те са често срещан избор, тъй като цената на изработката им е доста ниска. Така едно семейство може спокойно да си позволи удобна и лесна за поддържане придобивка, без да се налага да инвестира огромни суми пари.

Синтетиката предоставя доста голяма издръжливост на ниски температури и може спокойно да ви служи дори през зимата. Те успешно задържат натрупаната топлина под завивките, но това може и да допринесе до прекомерно затопляне, което да доведе до изпотяване и дискомфорт през нощта.

Предимството на такива завивки е, че се перат дори при високи температури, без да има риск от нараняване, петната и следите от пот лесно се извличат.

Недостатъците са, че тази материя няма толкова добро провеждане на топлина от вън навътре, което намалява обмена на температура. Поради това, запарването е доста често срещан проблем, които може да бъде забелязан почти мигновено.

Полиестерните завивки могат да се перат до над 60 градуса, без да има притеснения от нараняване или компрометиране текстила.

Бамбукови завивки – относително ново явление на пазара в България

През последните години, изделията от бамбук станах изключително популярни. Тяхната комбинация от термоизолация и дишане, както и здравина, ги направи доста предпочитан материал не само за завивки и покривала, но и за чорапи и друг вид облекла.

В зависимост от процентите, една бамбукова завивка може да предостави много комфорт, без да чувствате, че прегрявате. Естествените материи, в това число и памучните, „дишат” и позволяват за много по-естествена регулация на температурата от синтетичните.

Бамбуковите завивки за издръжливи, и доста устойчиви на замърсяване, но за сметка на това изискват по-ниска температура на пране. Недостатъците идват точно там – при наличие на по-упорити петна, е необходимо ползването на специализирани препарати, какви нашите екипи в Team Clean ползват.

Проблемни петна при завивките от всякакъв вид

Най-често срещаните видове петна, които срещаме са

  • Петната от храна по завивките, ако имаме неблагоразумието да се храним в леглото;
  • Петна от домашни любимци, които често търсят близост и внимание от докато сме си легнали;
  • Петна от изпотяване и слюнка, в случай, че имате проблем с хъркането и спите с отворена уста например.

В зависимост от времето за дадено петно, е необходима употребата на различни видове почистващи препарати, като е важно те да са от органичен характер. Поради близостта на материята до вашата кожа, е важно препаратите да са лесни за премахване и да не оставят никаква следа след себе си.

Така намаляваме шансовете за развиване на алергия при допир и опресняваме тъканите на всякакви видове завивки. Ако искате да разберете повече за нашата услуга пране на завивки можете да посетите подходящата страница.

В случай, че искате да опитате първо качеството на нашите услуги, то препоръчваме ви нашия флагман, а именно – услугата за пране на килими в София, с която сме убедени, че съвсем скоро ще ни потърсите за пране на пътеки, китеници, одеала, мокети или други текстилни изделия, имащи нужда от по-специални грижи при пране.

Видове спални завивки и как да ги перем
Обади се сега