6 трика за премахване на петна от килима

Премахване на петна от килима

Килимите са прекрасен начин за придаване на уют на едно пространство. Те имат широко приложение и още по-широко разнообразие от направи, качество и видове косъм. Това, което притеснява много домакинства в България, е правилното премахване на упорити петна от повърхността на килима – в този текст ще ви споделим 6 лесни начина за премахван на петна от килим.

Лесно премахване на всякакви неща, направи си сам

В течение на години, сме са натъквали на какви ли не начини за почистване на килими. Някои успешни, други – не чак толкова. В обедна почивка, нашият екип реши да направи компилация от най-интересните и изненадващо ефикасни начини за премахване на петна от килим.

1. Реагирайте мигновено, за да не засъхне петното

Не бива да давате време на петното да поникне в космите и тъканта на вашият килим. Без значение какъв вид килим имате, мигновената реакция е ключова за справянето с нечистотиите.

Характера на петното е от огромно значение – сухите петна като следи от шоколад или кал са лесни за премахване. Важното при тях е да не се навлажняват, тъй като ще се слеят с тъканите на килима, а отстраняването им след това ще бъде доста трудно.

2. Използвайте хладка вода, не гореща за почистване

Употребата на топлина в случаи на мокри петна, не е никак препоръчително. При синтетичните килими, топлината е бил метод за запечатване на оцеветителите и пигментите по повръхността на всички текстили. Вместо топла вода, използвайте хлада, за да раздвижите петното – добре е да използвате и пенлива субстанция като препарат за пране или течен сапун.

Пенливите свойства на препарата вдигат петното от килима и позволяват за много по-лесното му почистване.

3. При петна от мастило, катран или бензин

Ако се случи злочестият момент на ваш килим да попаднат гореспоменатите субстанции – е необходимо да извикате професионалист. Причината за това, е че те са изключително трудно за премахване без употребата на специализирано оборудване и вещества.

Мастилото е особено трудно, освен ако не реагирате бързо. Свържете с нас чрез контактната ни форма или дежурният ни телефон, за да насрочите посещение или да получите упътване за това, което трябва да направите след като затворите телефона.

4. Не втривайте, а попивайте

Една от най-големите грешки, които сме срещали, дори при професионалисти, е да се втриват петната. Прането на килими не е като ръчното пране на дрехи, за тази цел са нужни специални машини и препарати.

Вместо да втривате, използвайте хавлия или памучна кърпа, която може да попие влагата на едно петно. Приложете натиск или оставете тежък предмет върху кърпата, която е поставена над петното – оставете 10 мин и проверете.

Най-добри резултати се получават когато се използват микрофибърни кърпи, те имат доста силно попивни свойства. Домакинската хартия също помага доста, но тя може да се разпадне доста лесно.

5. Изпиране със сода и оцет

Всяка по-опитна домакиня е чувала за този номер – сода бикарбонат и оцет. С тях могат да се направи безквасен хляб, но могат и да се отстранят неприятни петна от килима ви. В един съд сложете 2 супени лъжици сода и 1 супена лъжица оцет – винен или гроздов.

Целта е да се получи леко пенлива паста, която да се ползва върху засегнатите части. Пастата трябва да остане 15 минути, след което можете да я съберете със суха кърпа. Мястото трябва да е попило част от сместа, за това трябва да се неутрализира с вода – изплакнете и добре подсушете мястото с кърпа или домакинска хартия.

6. Изберете най-добрите в прането на килими за София

Друго сигурно решение е да изберете професионалните услуги на TeamClean.bg. Както вече знаете, ние специализираме в поддръжката на килим в цяла София. Обаждайки се на нас си гарантирате едно наистина качествено почистване, без значение в кой квартал сте, какъв проблем имате, и колко е студено.

Свържете се с нас още днес и направете правилното решение за вашият дом или бизнес.

6 трика за премахване на петна от килима
Обади се сега