5 доказани трика как да запазите килимите си

почистване и запазване на килим

Килимите ви се замърсяват бързо? Писна ви от прах и мръсотия по тях? Не сте сигурни какво го причинява? Търсите решение, но не сте сигурно откъде да започнете? Тогава този текст е точно за вас – ето 5 професионални съвета как да запазите килимите чисти по-дълго време.

Основните причини вашите килими да се замърсяват преждевременно

Повечето хора са свикнали с мисълта, че един килим се пере веднъж в годината, предимно пролетта или лятото. Но когато се наложи да го изперете повече от веднъж, или забелязвате бързо зацапване и напрашване, знаете, че нещо не е съвсем наред – ето какви решение можете да приложите за това.

  1. Постарайте се за по-добро изплакване

Много често, причината един килим да привлече прах и мръсотия по-бързо от обичайното, е понеже по него все още има следи от перилните препарати, които са ползвани. С цел премахване на петна, се използват препарати със сапунини – вещества, които разпенват, съдържат с в белтъците на яйцата.

Ако този елемент не бъде изплакнат напълно, той ще привлече мръсотия много по-бързо, което ще се отрази неблагоприятно на вашият килим.

  1. Купете по-качествени препарати

Друго често срещано решени е използването на по-качествени препарати, които се отмиват по-лесно или са съставени от био-разградими вещества. Така дори и да не изплакнете повърхността на килима, всякакви следи останали от прането, ще се разградят в основните си части – качествените препарати са безвредни във всички състояния.

  1. Сложете мрежи на прозорците

Голяма причина за замърсяването в домовете е наситеният с прах въздух. Ако живеете в голям град, активна улица или близко до строеж, има голяма вероятност това да допринася за мръсотията във дома ви.

Решете този проблем като сложите мрежи и комарници на прозорците и вратите към терасата – така ограничавате количеството прах. Те са сравнително евтини, лесни за инсталиране и предотвратяват доста прах.

  1. Бършете праха по мебелите по-често

Когато става дума за прах в дома, този по мебелите и повърхностите рано или късно ще се озове в килима ви. С цел запазване килима ви чист по-дълго време, е добра идея да минавате и да забърсвате праха 1 седмично, 2 ако живеете в голям град като София.

  1. Използвайте професионално пране на килими

В крайна сметка, ако сами не можете да се справите с тази задача, или просто нямате времето и търсите бързо и лесно решение, професионалното пране на килими е идеален избор за вас. Ние от TeamClean.bg ви предоставяме дългосрочно решение, което не само ще ви спести грижите, но и доста здравословни проблеми.

5 доказани трика как да запазите килимите си
Обади се сега