10 причините вашите килими да остаряват по-бързо

почистване на килими

Имате нов килими, но вече се износва? Той е скъп и искате да го запазите? Не знаете защо това се случва, но искате да го предотвратите? Тогава този текст е точно за вас, това са 10те най-често срещани причини за остаряване на килим според колективното знание на Team Clean.

Пълен списък на най-големите виновници за стари килими

  1. Пряка слънчева светлина

Пряката слънчева светлина е враг на доста голям диапазон от повърхности – от метали, до дърво и текстили. Те не само избледняват бързо, но и започват да се разпадат ако ги оставите на директна слънчева светлина за продължително време.

  1. Нецялостно почистване

Много често, когато човек пере килим, той използва четка и топла вода – именно това може да доведе до отслабване на връзката между косъма и основата на килима. Използвайте подходящ препарат, които да разгради мръсотията вместо да търкате с твърда четка.

  1. Много прах

Прахът също допринася за остаряването на един килим. Когато той се набие в основата може да бъде много трудно неговото премахване. Подсигурете дома си и вашите килими като често минавате с прахосмукачка.

  1. Много движение

Друг голям фактор е многото движение по повърхността на един килим – може да е на мебели, хора, домашни любимци и дори играчки. Това движение може да протрие нежната основа на килима, което да доведе до остаряване и дори разпадане на косъма.

  1. Протриване и набиване на косъм

Когато човек пере на ръка един килим, най-вероятно ползва четка за под или такава за плочки. Този вид четки с изкуствен косъм са доста неблагоприятни за един килим, за това ако смятате да перете по този начин, ви препоръчваме да го направите с четка с мек косъм – така има по-малко подбиване и протриване.

  1. Не поддържате основата

Основата на килима е това, което правим един килим такъв какъвто е. Именно връзката му с косъма е нещото, което държи всичко заедно – отслабване там означава отслабване на всички други аспекти – може да доведе и до отскубване и разпадане – мийте основата и махайте праха под нея.

  1. Молци и насекоми

При складиране на каквито и да е текстили на тъмно място, като килер или таван, е добре да използвате предпазни средства против молци и насекоми. Дори един нов килим може да бъде сведен до парче неизползваем текстил – само тежи и пречи.

  1. Продължително излагане на влага

Влагат е доста неблагоприятна за един килим, особено ако самият материал на неговата направа не е пригоден за това. При пране и намокряне на килим, той може да събере над 80% над текущото си тегло само във вода – а тя може и никога да не бъде премахната.

Влагата води до гниене и развиване на мухъл, винаги бъдете сигурни, че килима е сух, преди да го сложите на пода.

  1. Седи на бетон

Бетонените основи са доста студени, освен ако няма подово покритие над тях. За това не са малки случаите, в които слагаме килими директно на бетон без никакъв вид подложка.

Това е проблем, тъй като бетона привлича влага и предразполага към претъркване на основата на килима, ще забележите прах с цвета на подложката ако това е така.

  1. Търкате прекалено много

Ръчното пране на килим е тежка задача, която може да бъде доста изморителна. За това е нормално ако искате да приключите възможно най-бързо – но това понякога може да бъде проблем, особено ако търкате прекалено много.

Спестете си всички тези неща, предотвратете остаряването на вашите килими и се възползвайте от професионалните услуги на водещите чистачи TeamClean.bg. С нашето машинно пране на килими можем да предотвратим преждевременното остаряване на скъпи и ценни за вас вещи.

10 причините вашите килими да остаряват по-бързо
Обади се сега